Албум Мърквичка - България в Образи

  • Кат. номер: 3736
26,00 лв.

Иван Мърквичка - един от най-великите български художници, е роден през 1856 г. във Видим, дн. Чехия. Известен е още и като голям педагог и обществен деец. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства и обичаи. Работи и в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Портретите, оставени от него, са с изключително голяма художествена стойност.

 

Видният български учен, Любомир Милетич, пише за Мърквичка и албума с негови произведения "България въ образи" през 1929г. : "Един от тях (бел ред. нашите художници), който покрай другите си художествени работи през целия си живот особено внимателно се е взирал в българския народен бит и не е пропускал случай художествено да го възпроизведе в характерни типични образи, г. Иван Мърквичка, многогодишен професор на Българската художествена академия и член на Българската Академия на науките.

 

По негов почин, ревностно подкрепен и от долуподписания, историко - филологичния клон на Академията въз основа на гореизложените мотиви възприе да се постави начало на една специална редица "България в образи ", като се започне с художествено възпроизвеждане досежни материали, които г. Мърквичка има готови и които отчасти би могъл още да допълни. Съгласно с това решение, одобрено от Академията, се обнародва настоящата първа книга от "България въ образи". Албумът "България в образи" е издаден за първи път в София през 1929г., като техническата работа по направата на клишетата за цветната репродукция е извършена в Прага.

 

През 2011г., отново в София, издателство "Симелпрес" преиздава "България в образи" , превеждайки заглавията на картините и на английски език, правейки албума изключително подходящ за чужденци, които искат да се запознаят с българското художествено майсторсво в детайли!

 

 

Характеристики на албума:
  • Ширина 29.5 см.
  • Височина 20.7 см.
  • Мека корица
  • 60 страници
  • Издателство "Симелпрес"
  • Издание 2011 г.
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!