Награждаването за Световен Конкурс Детска Рисунка 2017 наближава!

Награждаването за Световен Конкурс Детска Рисунка 2017 наближава!
13 август 2017

Отразяването на едно прекрасно събитие ни отведе и в гр. Самоков! Там, във внушителното читалище, ние срещнахме куп ентусиасти. Всички те имаха една обща задача – „разопаковай“, „реди“, „пиши“!

 

„Разопаковай“ големи пощенски пликове, пълни с десетки, дори стотици детски рисунки!

 

„Реди“ ги, където ти око види. Разпредели ги според краищата на света, откъдето са пристигнали!

 

„Пиши“ всяка подробност за всички малки художници и техните рисунки, които са пристигнали в България благодарение на СВЕТОВЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА. Имахме възможността да поговорим с Пепа Боянова - художник и един от организаторите на събитието. Заедно с Иван Иванов - управител на фондация "Малък Зограф", преди 5 години успяват да организират и стартират този невиждан досега конкурс. Самата Пепа е почетен президент на фондация "Малък Зограф", която е главния организатор на Световния Конкурс за Детска Рисунка.

 

 

 

 

 

 

- Пепа, можеш ли да отговориш на няколко въпроса от детски лексикон? Любим девиз?

 

 

Прави каквото трябва, а да става каквото ще! Звучи много тривиално, познато, но мисля че е така - човек да си свърши добре работата, пък да става каквото ще.

 

 

 

- Какво цениш най-много в приятелството?

 

 

 

Взаимното уважение. Хората трябва да са толерантни един към друг и да се уважават. По този начин нещата ще се получат добре.

 

 

 

 

 

 

- Как се забавляваш в свободното си време?

 

 

Оказва се, че нямам такова. Напоследък не ми остава. Но обичам да пътувам, да чета книги, да се радвам на градината си, да гледам цветя.

 

 

 

- Как се зароди идеята за Световен Конкурс за Детска Рисунка?

 

 

Преминала съм през цялата система на художественото образование като малка - през школи по рисуване в Казанлък, след това през Художествената гимназия и така до висшето ми образование. Продължих като творец. Обстоятелствата се стекоха така, че станах преподавател. Прекарвам времето си с талантливи деца. Не бих нарекла работата си "преподавателска", защото когато човек е отишъл с призвание, с децата се работи много приятно.

 

 

 

 

 

 

В момента съм в гр. Самоков. Пак се занимавам с деца и развитието им в Изобразителното изкуство. Те са много талантливи и интелигентни и с тях се работи внимателно. Само подкрепа, без да ги прекършиш, защото после нещата някакси спират да се получават. Работейки с децата, участвайки в различни конкурси, си дадох сметка, че заради таланта си заслужават да им подарим един Световен Конкурс за Детска Рисунка, да докараме талантливите деца от цял свят в България. По този начин им даваме самочувствие и кураж, за да развиват таланта си. Невъзможно бе да се справя сама. До мен беше управителят на фондацията Иван Иванов, който се е занимавал с организация на събития. Той ми даде кураж. Каза "Действаме, ще се справим!"

 

 

Осъществяването на конкурса беше много трудно. Давахме си сметка, че ще има много работа, трудно ще се намерят средства и възможностите ни ще бъдат ограничени. Продължихме според моя девиз - почнахме, пък каквото стане.

 

 

 

 

 

 

- Имате ли неосъществена цел, мечта относно работата Ви? Ако да, какво си пожелавате да последва в бъдеще?

 

 

Нещата, които все още не сме постигнали, са много. Но за тях ще трябват много средства. Всички знаем, че парите не са най-важното, но са необходими. Въпреки всичко успяхме да запазим конкурса вече 5 години. Минахме през какви ли не трудности. За втора поредна година Фонд "XIII века България" ни оказаха помощ. Благодарение на тях направихме няколко гостуващи изложби (във Видин, Национална Художествена галерия, Трявна, Русе...) с най - доброто от изминалите 4 години. По този начин повече деца виждат какво техните връстници правят. Главната ни мечта и цел е да направим Музей на Световното Детско Изкуство, представящ най-добрите образци от всички тези години!

 

 

 

- Как мотивирате децата да се включат в конкурса Ви?

 

 

Не съм привърженик на големите парични награди. В моя личен живот, работейки с децата, им давам своя личен пример. Децата се учат, когато до тях има хора, които им помагат и само трябва да им показваме правилния път. Даваме насоки, но не изменяме стила им. Чрез конкурса, докарвайки творби на най-талантливите деца, им даваме възможност да се сравнят помежду си. Така се добива самочувствие. Създават се мечти, а точно на такава възраст се сбъдват.

 

 

 

 

 

 

-Какъв житейски урок бихте преподали на деца, насочили ли се към професия като Вашата, тоест на участниците?

 

 

В момента препрочитам историята на Микеланджело. Не разчитайте на таланта, всеки има талант за нещо. Същността е този талант да се развие, да имаш силна воля и характер, да си трудолюбив. Ако си слаба личност и не се трудиш достатъчно, няма да развиеш таланта си и няма да постигнеш мечтите си.

 

 

 

 

 

 

- Какви са предизвикателствата, пред които сте се изправяли през годините във връзка с реализирането на този проект?

 

 

Най-голямото предизвикателство е намирането на пари, за да запазим конкурса. След първата година община Банско ни подкрепи и направихме първото издание на каталог, съхраняващ най-доброто от конкурса, както и статистика. Помощта, за съжаление, беше еднократна. Струва ми се унизително, че сме обикаляли фондации, за да се молим за спонсорство, за да закупим медалите и да продължим да издаваме каталозите. Довели сме толкова много деца - от над 50 държави, за да участват. Вече срещаме по-голяма подкрепа и се справяме по-лесно.

 

Интересът стана по-голям. Това, че достигнахме дори до Вас, също е от значение. Но ние няма да спрем. Направихме го с много труд - не е лесно да докараш света в България. Каталозите, които отпечатваме всяка година се изпращат на всички участници (абсолютно безплатно, те не се продават, само се подаряват), отиват в техните държави, показват участниците и от нашата малка България. Това е голяма реклама! За нас е важно всички хубави картини да влязат в каталога. Ние даваме около 200 награди, от които 86-90 медала, разпределени за всяка възрастова група, като участниците са от 4 до 18 годишни. Дават се поощрителни награди, сертификати и въпросните ни каталози.

 

 

 

 

 

 

Ако журито прецени, че в някоя възрастова група има повече хубави картини, отколкото са отделените медали, то ние увеличаваме броя на медалите. Искаме да увеличим броя на наградите, с медалите да даваме и пособия за рисуване, с помощта на средства, разбира се. Но не стига за всички. Затова понякога загубата е по-голяма мотивация за детето. Не се опитваме да ги затрупаме с парични награди и да им дадем 100-процентово самочувствие, напротив, искаме те да продължават да развиват таланта си.

 

 

 

- Ако Вие бяхте представителка на журито, какви качества бихте посочили като предпочитани за един бъдещ печеливш състезател?

 

 

Като учител на участници и президент на Фондацията, аз съм безпристрастна. Но като художник, имам собствено мнение. Това не е кантар - това тежи повече, другото по-малко. На журито му е много трудно. Основно и много важно е децата да не прерисуват от другаде, или общо казано, да не копират. Трябва да дойдат и да видят какво правят другите деца. Големите художници са се учили от други големи художници, не са прерисували героите на Дисни от книжки.

 

 

 

 

 

 

По време на конкурса, като се подредят картините, ако някой се е опитал да копира или друг му е нарисувал рисунката, се вижда и не се стимулира. Стимулираме, когато виждаме че детето има въображение. Важно е една картина да те развълнува, да е различна. Един мой преподавател казваше "За да си художник, трябва да си малко луд." И аз мисля така. Винаги съм обичала по-нестандартни деца. Напоследък съществува едно уеднаквяване в училищата, притискаме ги: "Нарисувайте тази ваза така!" Трябва да ги оставим да рисуват, както искат, и само да ги подбутваме, за да си отворят въображението.

 

 

 

-При тази мащабна организация и подготовка, кой е най-вълнуващият момент?

 

 

Най-развълнувана се чувствам, когато връчваме наградите. Виждам едни малки сладурчета, момичета с хубави роклички, щастливи деца. За съжаление, не всички могат да дойдат. В бъдеще се надявам да намерим начин да поемаме и пътните разходи. Искаме по-голяма подкрепа от хората в нашите среди, от хората, които обичат децата!

 

 

 

 

 

 

 

ИНТЕРВЮ НА ВАЛЯ АЛЕКСИЕВА

ФОТОГРАФИЯ: ВЕНЕТА МЕРДЖАНОВА

Томбола за Сребърна Розета!

Участвате с всяка поръчка над 69 лв. от 17 до 28 февруари!

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 2: Как да Замесим Тестото

прочети още

Нови Кукери на Antiko.bg!

Вижте Новобранците!

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Как да Поддържаме Кваса ни

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #6 и #7

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #5

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #4

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #3

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #2

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #1

прочети още

Фирмени Подаръци

⭐ Рекламирайте Различно! ⭐

прочети още

Какво представлява Прабългарският календар?

ᛝ Устройство и особености на календара на предците ни ᛝ

прочети още

-12% от Всички Подаръчни Комплекти!

Офертата е валидна до 8 март!

прочети още

Честит 3 Март, българи!

ЗА ТОЗИ 3 МАРТ ПРЕДЛАГАМЕ -10% ОТ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ!

прочети още

Подаръци и Отстъпки на 27 и 28 февруари 2021 !

Подарък за всяка поръчка над 49 лв. до 1 март!

прочети още

Отстъпки Тази Събота и Неделя!

Отстъпки на 20 и 21 февруари 2021 !

прочети още

До -30% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -30% Отстъпка на 13 и 14 февруари 2021 !

прочети още

До -35% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -35% Отстъпка на 6 и 7 февруари 2021 !

прочети още

До -20% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -20% Отстъпка на 30 и 31 януари 2021 !

прочети още

До -30% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -30% Отстъпка на 23 и 24 януари 2021 !

прочети още

ДО -25% ОТСТЪПКА !

До -25% Отстъпка за 16 и 17 януари, 2021 г. !

прочети още

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДНЕС!

Безплатна доставка за ВСИЧКИ поръчки на Нова Година!

прочети още

Отстъпки за Стефановден

Отстъпки от всички подаръци за Стефановден!

прочети още

Последни отстъпки преди Коледа!

До -25% от избрани продукти тази събота и неделя!

прочети още

-15% от всички кукери!

-15% отстъпка от всички кукери до 11 декември включително

прочети още

- 20% от бележник - икона Св. Николай

Намаление до 6 декември включително!

прочети още

ДО -30% ОТСТЪПКА

До -30% отстъпка от различни продукти!

прочети още

-15% от всички бележници с дървени корици!

Използвайте промокод BUDITELI до 1 ноември, за да се възползвате от намалението.

прочети още

Подарък - "История Славяноболгарская"

Подарък - книгата "История Славяноболгарская" тази събота при поръчка над 40 лв. ( изкл. доставка)

прочети още

До -25% намаление от избрани продукти тази събота и неделя!

До -25% намаление от избрани продукти тази събота и неделя!

прочети още

-15% Процента от всички бележници с дървени корици!

-15% Процента от всички бележници с дървени корици днес, 9 август!

прочети още

Подарък - сребърно кръстче за поръчки над 39 лв. тази събота!

Подарък - сребърно кръстче за поръчки над 39 лв. тази събота!

прочети още

Подаръци и Отстъпки до -20% тази събота и неделя!

Подарък - "Под игото" при поръчка над 35 лв. ! Отстъпки до -20%! Тази събота и неделя!

прочети още

Рамкирани Плакати "Глаголица" на ANTIKO.BG!

Окачете малка частица от българската история на стената си!

прочети още

Поклон Пред Паметта на Христо Ботев!

Днес се навършват 144 години от смъртта на великия българин Христо Ботев!

прочети още

Честит 24 май!

Честит Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

прочети още

Стикери с Народни Мотиви на ANTIKO.BG

Запознайте се с нашата нова колекция специални стикери - създадени да освежат дома Ви и да Ви радват със своята визия!

прочети още

Розово Масло на ANTIKO.BG!

Вече можете да закупите български розово масло, готово за подаряване в луксозна опаковка!

прочети още

Първи Нови Съкровища за 2020 г.

Нови книги в раздел "Книжарница"!

прочети още

Честита Коледа!

Честито Рождество Христово на всички! Нашият екип Ви пожелава вълшебни моменти, изпълнени с любов и щастие!

прочети още

Последни заявки преди Коледа!

На 21 декември до 12:00 наобяд е последния срок, в който поръчката Ви ще бъде обработена и изпратена така, че да стигне при Вас за Коледа! Благодарим Ви за разбирането и Ви пожелаваме весело посрещане на коледните и новогодишните празници!

прочети още

Възможно забаване на пратки

Възможно забавяне при доставката на пратки в периода 25.11. - 25.12.2019 г.

прочети още

Честит Ден на народните будители!

Екипът на ANTIKO.BG Ви пожелава честит Ден на народните будители!

прочети още

Безплатен бележник "Васил Левски" тази събота и неделя!

Безплатен бележник "Васил Левски" А6 за всяка поръчка над 50 лв., направена на 26 и 27 октомври! Изненадите по случай Деня на народните будители започнаха!

прочети още

Златни бижута - За пръв път на ANTIKO.BG!

Майсторски изработки от Бижутерия "Паладиум"

прочети още

Нови модели портфейли с шевица!

От майсторите Ивелина и Стефан!

прочети още

Комплект "Пръстен - Печат на Цар Калоян"

Първи подаръчен комплект от масивно дърво!

прочети още

Нов уникат: Съкровищница за спомени!

Съкровено и сигурно място за съхранение на предмети, свързани с важните моменти от живота на Вашите деца!

прочети още

Промокод за 15% отстъпка след поръчка над 60 лв. до края на април!

При поръчка на стойност над 60 лв., ще получите 15% отстъпка за следващата Ви поръчка!

прочети още

Подаръчни комплекти от масивно дърво: очаквайте скоро!

Първи снимки на прототипите, асортиментът ни от съкровища се увеличава!

прочети още

Не пропускайте фотоизложба "Аз съм Българка!"

Събитието е в гр. София, 19 март, вторник, 11:00 часа в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий"

прочети още

Нови сребърни уникати през февруари!

Медальон "Розетата от Плиска" и още изненади...

прочети още

АНТИКО.БГ стартира серия фирмени подаръци!

Ние можем да създадем специален продукт по Ваша идея (рекламен сувенир, коледен подарък, плакет), който да носи рекламна полза в дългосрочен план на Вашата фирма, личен бранд, организация, частно събитие или клуб.

прочети още

За новия сребърен уникат!

Представяме Ви един проект на нашия графичнен дизайнер и художник, Гергина Гюлева. Става дума за един наистина неповторим сребърен накит, посветен на нашето богато историческо наследство! Гривна "Печатът на Кубрат"!

прочети още

Доставка до Гърция и Румъния!

Щастливи сме да обявим, че вече доставяне и до Гърция и Румъния!

прочети още

Ножове "Наследство"

Нова луксозна серия майсторски ножове

прочети още

Как да запалим любовта на децата към книгата? Приказка за рибката.

Ивелина Медникарова е председател на Училищното Настоятелство при 8мо СУЕО " А.С.Пушкин" в гр. Варна

прочети още

Пътят към сърцето с Теодора Рачева - Деви

Намираме се в Правец, на едно чудно място, до езерото, където се провежда за втори път в България Международният фестивал Udaya Live

прочети още

Проф. арх. Стефан Стамов за новата си книга "Българско архитектурно наследство"

"Ако нещо ни въздейства, води ни до възхищение, оставя приятна мисъл, докосва ни и оставя следа - то това нещо е красиво!"

прочети още

Тайните на българската средновековна кухня - интервю с културолога Петя Крушева

"Ние не познаваме високата култура на нашето Средновековие, а това е времето, когато се формира нашата народност."

прочети още

Дора Юрукова - майстор на глицеринови сапуни

"Много обичам Копривщица! Тук въздухът искаш да го пиеш, не само да го дишаш."

прочети още

Бел - Ланкастърската система на обучение в България

Как учениците се превръщат в учители - интервю със Светлана Мухова

прочети още

Иван Иванов - майстор дърводелец

"Гаранцията е валидна, докато съм жив…"

прочети още

Валентин Джиговски - пътешественик и фотограф

"Oбичам да прекарвам повече от свободното си време сред природата, като я опознавам, изучавам и се опитвам да прилагам наученото."

прочети още

Последното завръщане на Бенковски в Копривщица

“Ето сега всичко се очаква от вас, Копривщене! Всичко на вас остая!”

прочети още