Менците преляха

  • Кат. номер: 3728
+ -
16,00 лв.
Характеристики
Характеристики

Тази книга е издадена преди 40 години. Тя е дело на човекът, който създаде и разви музейното дело в Копривщица. В нея се проследяват събития от 1857 година. Силно повлияна от красотата на народната песен, издържана в лексиката на цветистия копривщенски народен диалект, в нея с много обич се разказва за пробуждането на българския народ след Кримската война. Умело е възсъздаден духът на епохата, на събуждане на националното самосъзнание. И макар да се усеща силното влияние на Иван Вазов и на Димитър Талев, Петко Теофилов по свой начин пречупва през образа на главния си герой Драгоя особеностите, през които възниква Възраждането в Копривщица, наречена от него Каменово.

 

Поляризирането на георите на добри и лоши, на българи и турци, е характерно за цялата българска литература от 60-те и 70-те години на ХХ век. Всичките чоребаджии са представени в отрицателна светлина, но при турците има герои като стария Осман, които отграничават Петко Теофилов от тогавашните български писатели. Той не следва плътно тогавашната конюктура, а се опитва да се оттласне от нея във време, когато на историческото се гледа през призмата на наситения с отсенки на международната солидарност закъснял романтизъм.

 

Тези промени се отразяват върху бита и душевността на замогналия се материално копривщенец. Разнообразните изисквания и желания на стопанина насочват майстора-строител към нови творчески търсения в областта на архитектурата, която се развива от примитивните и скромни форми на дървената къща от XVIII век, към обогатеното планово и обемно пространствено решение на копривщенската възрожденска къща. За по-малко от 70-80 години развитието на копривщенската архитектура отбелязва подчертан разцвет. Едновременно с изграждането на изискани жилищни сгради се променя и архитектурно-градоустройствения облик на селището, развива се уличната мрежа, очертават се мегдани и кръстовища, изграждат се обществени и култови сгради, чешми и мостове, разнообразява се силуетът на селището.

 

 

  

 

        Характеристики:

  • Ширина 12.7 см.
  • Височина 20.6 см.
  • Мека корица
  • 290 страници
  • Издателство "Симелпрес"
  • Издание 2012 г.
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!