Комплект - Прабългарски Календар

 • Кат. номер: 3923
159,00 лв.

Имаме удоволствието да Ви представим реализацията на най-специалния проект, по който сме работили досега! Комплект "Прабългарски календар" пресъздава най-стария и точен календар в света, признат от ЮНЕСКО през 1976 г.

 

Прабългарският календар е слънчев. Считан е за най-близък до установеното от съвременната наука астрономическо време. Календарът има два основни аспекта:

 

- Годишен календар: Годината ("лет") започвала на Егнажден (Игнажден), най-късият ден в годината. Считал се за нулев ден, или "Ени - Алем", неучастващ в календарната година. Останалите дни се разделяли на четири еднакви тримесечия (364 дни за невисокосна година; 364 дни + втори нулев ден, Ени - Джитем, за високосна година). По този начин всяко тримесечие имало 91 дни и позволявало всеки сезон да започне в неделя и да завърши в събота (съответно първия и последния ден от седмицата според прабългарите).

 

- Годишни цикли: Прабългарският календар се основава на 12 - годишни цикли, свързани с движението на Юпитер около Слънцето (11, 86 земни години). Всяка година от този цикъл се характеризира с животински знак от Прабългарския зодиак в следния ред: Мишка (Сомор), Вол (Шегор), Барс (Паръс), Заек (Дван), Вер (Змей, Дракон), Змия (Дилом), Кон (Имен), Овен (Теку), Маймуна (Бечин), Петел (Тох), Куче (Етх), Свиня (Докс). Респективно, всяко животно символизира и по един от месеците в годината. Всеки 12 - годишен цикъл има род (редуващ се мъжки и женски на всеки цикъл) и е под влиянието на една от петте стихии: вода, огън, земя, дърво, метал (сменящи се в тази последователност със смяната на всеки цикъл). Всеки пет 12 - годишни цикъла образуват един 60 - годишен цикъл, който също може да бъде от мъжки или женски род, като родовете се редуват на всеки 60 - годишен цикъл.

 

Повече информация относно устройството на Прабългарския календар можете да откриете на този линк!

 

На капака на комплект "Прабългарски календар" са изобразени 12 - те животни, представляващи 12 - годишните цикли, както и 12 - те месеца в годината.

 

От долната страна на капака ще откриете магнитно колело, миниатюрно копие на календара, чрез което можете да откриете последните 5 години, които са били под знака на всяко животно от зодиака. Колелото може да се постави върху хладилник или друга метална повърхност на видимо място, за да краси дома Ви. На него са изобразени и съзвездията, които съответстват на всяко животно.

 

В квадратното отделение ще откриете бележник с дървени корици, обвързан с естествена кожа. Предната корица на бележника е гравирана с лика на съвездието Мишка (Сомор), тъй като е прието, че Прабългарския календар е създаден именно в годината на Мишката.

 

Задната корица на бележника е гравирана с имената на животните от този календар и съзвездията, с които са свързани. Бележникът е придружен от ръчно избработена химикалка от дъвро с мотиви от Розетата от Плиска.

 

В комплект "Прабългарски календар" има още свитък с обяснителни записки за самия календар - на български и на английски, което го прави подходящ подарък и за чуждоезични хора.

 

Комплектът се изработва основно по заявка. Срокът за изработката му е около 5-10 работни дни. Възможни са добавки на допълнителни елементи и персонализация по желание на клиента.

 

ДОСТАВКАТА НА ТОЗИ КОМПЛЕКТ Е БЕЗПЛАТНА ДО ОФИС НА СПИДИ ИЛИ С ИКОНОМИЧЕН ПЛАН ДО АДРЕС. ДОСТАВКАТА НА ТОЗИ КОМПЛЕКТ Е БЕЗПЛАТНА ДО АДРЕС НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ/РУМЪНИЯ. 

 

 

    

        Характеристики:

 • Кръгъл капак: 24 см диаметър
 • Магнитно колело: 14 см диаметър
 • Вътрешно квадратно отделение: 15.5 см х 15.5 см
 • Размери на бележника: 14 х 10 х 2 см
 • Подвързия от естествена кожа
 • Бележникът е с 85 страници
 • Свитък на български и английски език (14.2 см х 42 см)
 • Горска химикалка с Розетата от Плиска
 • Материал на кутията: шперплат
 • Произведено в България
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

 • 4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
 • 5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

 

Подобни съкровища