В тази статия ще опишем накратко един от най-вълнуващите процеси при направата на квасения хляб, а именно - изпичането!
- Ще Ви е необходим достатъчно голям съд за печене - стъклен гювеч или тенджера. Това е така, тъй като в първите 20-25 минути ще поставим хляба във влажна и затворена среда, където да се издува, преди да захване кора. В противен случай е възможно хлябът да се втвърди прекалено бързо и това да ограничи бухването.
- Ще Ви е необходима хартия за печене, като ще трябва да се изреже парче, съобразено с размера на съда.
- Ще Ви е необходимо класическо бръснарско ножче или остър нож за направата на разрез в тестото.
- Ще Ви е необходимо да включите и увеличите на максимум температурата на Вашата фурна (функция за равномерно печене - отгоре и отдолу). Оставете да се загрява за около час.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. След като фурната е нагрята, извадете тестото от хладилника.
2. Внимателно прехвърлете тестото от купата, в която е втасвало, върху готварска хартия.
3. Направете вертикален разрез по средата на тестото с помощта на класическо бръснарско ножче или остър нож. По време на печене хлябът ще се "отвори" през този разрез.
4. Пренесете тестото заедно с хартията в съда (ако имате пулверизатор, напръскайте тестото с малко вода), след което го захлупете. Хартията ще Ви помогне да извадите хляба по-лесно от съда после.
5. Поставете съда във фурната и намалете температурата до 230 градуса.
6. След няколко минути ще забележите, че хлябът започва да се издува. Обикновено са необходими около 20-25 минути от началото на печенето, за да бухне максимално.
7. След като минат 20-25 минути, извадете от фурната съда и го отворете. Хващайки за краищата хартията, повдигнете и извадете хляба. С помощта на шпатула или кухненски ръкавици го върнете обратно (без хартията), за да се доопече и да получи хрупкава кора.
8. Когато кората добие цвета, който желаете, извадете хляба и го поставете на някакъв вид решетка, където да изстива. Можете да го оставите и в изключената фурна на открехната врата. В никакъв случай обаче не оставяйте хляба да изстива на плоска повърхност, тъй като илизащата пара ще размекне долната кора.
Желателно е хлябът да се консумира няколко часа, след като е изпечен, за да развие маскимално вкусовите си качества.
Не съхранявайте в хладилник или в полиетиленов плик/торба (кората става мека и жилава). Ако нямате кутия за хляб, покрийте с хартиен плик/торба.
Хлябът може да се замрази за известен период от време, ако нямате намерение да го консумирате скоро.
Успех в начинанието! Очаквайте още пояснителни статии и видео!
ᛝ Устройство и особености на календара на предците ни ᛝ
прочети ощеПодарък за всяка поръчка над 49 лв. до 1 март!
прочети ощеИзползвайте промокод BUDITELI до 1 ноември, за да се възползвате от намалението.
прочети ощеПодарък - книгата "История Славяноболгарская" тази събота при поръчка над 40 лв. ( изкл. доставка)
прочети ощеДо -25% намаление от избрани продукти тази събота и неделя!
прочети още-15% Процента от всички бележници с дървени корици днес, 9 август!
прочети ощеПодарък - сребърно кръстче за поръчки над 39 лв. тази събота!
прочети ощеПодарък - "Под игото" при поръчка над 35 лв. ! Отстъпки до -20%! Тази събота и неделя!
прочети ощеОкачете малка частица от българската история на стената си!
прочети ощеДнес се навършват 144 години от смъртта на великия българин Христо Ботев!
прочети ощеЧестит Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!
прочети ощеЗапознайте се с нашата нова колекция специални стикери - създадени да освежат дома Ви и да Ви радват със своята визия!
прочети ощеВече можете да закупите български розово масло, готово за подаряване в луксозна опаковка!
прочети ощеЧестито Рождество Христово на всички! Нашият екип Ви пожелава вълшебни моменти, изпълнени с любов и щастие!
прочети ощеНа 21 декември до 12:00 наобяд е последния срок, в който поръчката Ви ще бъде обработена и изпратена така, че да стигне при Вас за Коледа! Благодарим Ви за разбирането и Ви пожелаваме весело посрещане на коледните и новогодишните празници!
прочети ощеВъзможно забавяне при доставката на пратки в периода 25.11. - 25.12.2019 г.
прочети ощеЕкипът на ANTIKO.BG Ви пожелава честит Ден на народните будители!
прочети ощеБезплатен бележник "Васил Левски" А6 за всяка поръчка над 50 лв., направена на 26 и 27 октомври! Изненадите по случай Деня на народните будители започнаха!
прочети ощеСъкровено и сигурно място за съхранение на предмети, свързани с важните моменти от живота на Вашите деца!
прочети ощеПри поръчка на стойност над 60 лв., ще получите 15% отстъпка за следващата Ви поръчка!
прочети ощеПърви снимки на прототипите, асортиментът ни от съкровища се увеличава!
прочети ощеСъбитието е в гр. София, 19 март, вторник, 11:00 часа в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий"
прочети ощеНие можем да създадем специален продукт по Ваша идея (рекламен сувенир, коледен подарък, плакет), който да носи рекламна полза в дългосрочен план на Вашата фирма, личен бранд, организация, частно събитие или клуб.
прочети ощеПредставяме Ви един проект на нашия графичнен дизайнер и художник, Гергина Гюлева. Става дума за един наистина неповторим сребърен накит, посветен на нашето богато историческо наследство! Гривна "Печатът на Кубрат"!
прочети ощеЩастливи сме да обявим, че вече доставяне и до Гърция и Румъния!
прочети ощеИвелина Медникарова е председател на Училищното Настоятелство при 8мо СУЕО " А.С.Пушкин" в гр. Варна
прочети ощеИнтервю с Пепа Боянова, един от организаторите на събитието и член на Фондация "Малък Зограф"!
прочети ощеНамираме се в Правец, на едно чудно място, до езерото, където се провежда за втори път в България Международният фестивал Udaya Live
прочети още"Ако нещо ни въздейства, води ни до възхищение, оставя приятна мисъл, докосва ни и оставя следа - то това нещо е красиво!"
прочети още"Ние не познаваме високата култура на нашето Средновековие, а това е времето, когато се формира нашата народност."
прочети още"Много обичам Копривщица! Тук въздухът искаш да го пиеш, не само да го дишаш."
прочети ощеКак учениците се превръщат в учители - интервю със Светлана Мухова
прочети ощеСподелено от ентусиасти за ентусиасти.
прочети още"Oбичам да прекарвам повече от свободното си време сред природата, като я опознавам, изучавам и се опитвам да прилагам наученото."
прочети още“Ето сега всичко се очаква от вас, Копривщене! Всичко на вас остая!”
прочети още