Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!
11 февруари 2022

Време е!

 

Ще се опитаме да опишем процеса по замесване на тестото по най-лесния възможен начин, използвайки една елементарна рецепта!

 

В допълнителна статия ще Ви обясним логиката зад рецептите за квас и как лесно да съставите свои собствени.

 

Преди да представим рецептата, да поговорим за брашна. Горещо препоръчваме марката "Мливо" (за бялото пшенично брашно), без да имаме търговски отношения с фирмата. Силата на бялото им брашно позволява прекрасна структура на хляба, прави го много по-лесен за замесване, а вкусът е прекрасен. За пълнозърнести брашна препоръчваме марката "Екосем". Тези марки са малко по-скъпи от масовите, но разликата в крайния продукт е голяма! Хлябовете от снимките ни са правени с тези брашна, като можете да ги откриете в по-големите търговски вериги или да закупите от уебсайтовете им.

 

Ето рецепта за тесто, което ще се раздели за два хляба:

 

- Силно бяло брашно - 600 г + Пълнозърнесто брашно - 250 г (спелта, ръж или пшеница)

- Квас - 170 г 

- Сол - 18 г (сол за готвене, не трапезна)

- Вода - 600 г (нечешмяна)

 

Стъпка 1: Налейте 600 г вода в достатъчно голяма купа. Водата е желателно да е със стайна температура.

 

Стъпка 2: Добавете 170 г квас и разбъркайте, докато се разтвори във водата. Оставащото количество квас в буркана захранете със 50 г брашно + 50 г вода, за да продължи да живее.

 

Стъпка 3: Добавете постепенно в купата брашното и солта, докато разбърквате с дръжката на дървена шпатула или лъжица. Използвайте ръката си едва накрая, за да избегнете прекомерно цапане от лепкавото тесто. На този етап искаме просто да формираме грубо една топка тесто. 

 

 

Стъпка 4: Оставете 30 минути тестото да почине, като покриете с фолио купата. 

 

Стъпка 5: След 30 минути хванете внимателно един край на тестото, внимателно разтеглете и притиснете. Направете всъщото с другите краища, като движението е все едно сгъвате плик от писмо. Повторете няколко пъти сгъването. Вижте тук:

 

 

 

(По-долу ще откриете клип, моля простете за непрофесионалното заснемане с една ръка)

 

ВИЖТЕ КЛИП

 

Стъпка 6: Оставете 20 минути тестото да почине, след което повторете процедурата още два пъти с 20-минутна почивка между тях. Уверете се, че през цялото време на почивката купата е обгърната с фолио.

 

Стъпка 7: Трите разтягания трябва да направят тестото еластично и лесно за по-нататъчна манипулация. За да проверите дали е такова, опънете внимателно тестото от единия край и прокарайте пръстите си по него. Ако тестото не се къса и пръстите Ви сякаш прозират през него, значи няма нужда от повече умесване. Ако тестото все още е крехко, повторете поне още 2 пъти и проверете пак. Вижте как трябва да изглежда:

 

 

ВИЖТЕ КЛИП

 

Стъпка 8: Покрийте тестото и оставете да се закваси. Искаме процесът да започне, но само дотам! (защото после тестото ще втасва и в хладилник). След около два часа проверете за следните знаци за ферментация:

 

а) Видимо издуване на тестото

 

 

б) Когато намокрите показалеца си и натиснете леко по повърхността, усещането е сякаш натискате поспаднал балон, т.е. личи, че в тестото има някакъв въздух.

 

 

в) Мехурчета или джобчета с въздух по повърхността

 

 

г) Миризмата леко "оцетена", подобно на кваса, което значи че ферментацията е започнала.

 

Ако не забележите тези знаци, уверете се, че тестото се съхранява на стайна температура и го проверявайте през 30 мин, би трябвало целта да е близо. Когато я постигнете, минете на Стъпка 9.

 

Стъпка 9: След закваската, внимателно изсипете тестото на кухненския плот и разделете на две (на око) с шпатула или каквото плоско пособие имате под ръка. Опитайте да направите на топка двете теста. Ако счетете следващата стъпка за прекалено трудна, прескочете я и минете директно на Стъпка 11. 

 

 

ВИЖТЕ КЛИП

 

ВИЖТЕ КЛИП

 

 

Стъпка 10: Финална форма преди втасване! Опитайте да сгънете тестото подобно на клипа. Ако Ви е сложно, пропуснете и минете на Стъпка 11. 

 

ВИЖТЕ КЛИП

 

 

Стъпка 11: За съдове за втасване можете да използвате 4 еднакви купички за супа. Защо 4? Ето защо: Наръсете оризово брашно (най-добър избор против залепване) върху купичка, сложете топката тесто, наръсете с още брашно отгоре, за да не залепне и захлупете с другата купичка. Увийте добре във фолио двете купички, както са една върху друга. Повторете и за другата топка тесто. Ако имате кърпичка или друг текстил, можете да набрашните и да подложите под тестото, както е на снимките:

 

 

Стъпка 12: Сложете двете теста в хладилника за поне 24 часа. Очаквайте нова статия за печенето скоро!

Томбола за Сребърна Розета!

Участвате с всяка поръчка над 69 лв. от 17 до 28 февруари!

прочети още

Нови Кукери на Antiko.bg!

Вижте Новобранците!

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Как да Поддържаме Кваса ни

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #6 и #7

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #5

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #4

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #3

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #2

прочети още

Домашен Хляб с Квас - Лесен Метод!

Част 1: Да направим Квас! Ден #1

прочети още

Фирмени Подаръци

⭐ Рекламирайте Различно! ⭐

прочети още

Какво представлява Прабългарският календар?

ᛝ Устройство и особености на календара на предците ни ᛝ

прочети още

-12% от Всички Подаръчни Комплекти!

Офертата е валидна до 8 март!

прочети още

Честит 3 Март, българи!

ЗА ТОЗИ 3 МАРТ ПРЕДЛАГАМЕ -10% ОТ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ!

прочети още

Подаръци и Отстъпки на 27 и 28 февруари 2021 !

Подарък за всяка поръчка над 49 лв. до 1 март!

прочети още

Отстъпки Тази Събота и Неделя!

Отстъпки на 20 и 21 февруари 2021 !

прочети още

До -30% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -30% Отстъпка на 13 и 14 февруари 2021 !

прочети още

До -35% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -35% Отстъпка на 6 и 7 февруари 2021 !

прочети още

До -20% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -20% Отстъпка на 30 и 31 януари 2021 !

прочети още

До -30% Отстъпка Тази Събота и Неделя!

До -30% Отстъпка на 23 и 24 януари 2021 !

прочети още

ДО -25% ОТСТЪПКА !

До -25% Отстъпка за 16 и 17 януари, 2021 г. !

прочети още

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ДНЕС!

Безплатна доставка за ВСИЧКИ поръчки на Нова Година!

прочети още

Отстъпки за Стефановден

Отстъпки от всички подаръци за Стефановден!

прочети още

Последни отстъпки преди Коледа!

До -25% от избрани продукти тази събота и неделя!

прочети още

-15% от всички кукери!

-15% отстъпка от всички кукери до 11 декември включително

прочети още

- 20% от бележник - икона Св. Николай

Намаление до 6 декември включително!

прочети още

ДО -30% ОТСТЪПКА

До -30% отстъпка от различни продукти!

прочети още

-15% от всички бележници с дървени корици!

Използвайте промокод BUDITELI до 1 ноември, за да се възползвате от намалението.

прочети още

Подарък - "История Славяноболгарская"

Подарък - книгата "История Славяноболгарская" тази събота при поръчка над 40 лв. ( изкл. доставка)

прочети още

До -25% намаление от избрани продукти тази събота и неделя!

До -25% намаление от избрани продукти тази събота и неделя!

прочети още

-15% Процента от всички бележници с дървени корици!

-15% Процента от всички бележници с дървени корици днес, 9 август!

прочети още

Подарък - сребърно кръстче за поръчки над 39 лв. тази събота!

Подарък - сребърно кръстче за поръчки над 39 лв. тази събота!

прочети още

Подаръци и Отстъпки до -20% тази събота и неделя!

Подарък - "Под игото" при поръчка над 35 лв. ! Отстъпки до -20%! Тази събота и неделя!

прочети още

Рамкирани Плакати "Глаголица" на ANTIKO.BG!

Окачете малка частица от българската история на стената си!

прочети още

Поклон Пред Паметта на Христо Ботев!

Днес се навършват 144 години от смъртта на великия българин Христо Ботев!

прочети още

Честит 24 май!

Честит Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

прочети още

Стикери с Народни Мотиви на ANTIKO.BG

Запознайте се с нашата нова колекция специални стикери - създадени да освежат дома Ви и да Ви радват със своята визия!

прочети още

Розово Масло на ANTIKO.BG!

Вече можете да закупите български розово масло, готово за подаряване в луксозна опаковка!

прочети още

Първи Нови Съкровища за 2020 г.

Нови книги в раздел "Книжарница"!

прочети още

Честита Коледа!

Честито Рождество Христово на всички! Нашият екип Ви пожелава вълшебни моменти, изпълнени с любов и щастие!

прочети още

Последни заявки преди Коледа!

На 21 декември до 12:00 наобяд е последния срок, в който поръчката Ви ще бъде обработена и изпратена така, че да стигне при Вас за Коледа! Благодарим Ви за разбирането и Ви пожелаваме весело посрещане на коледните и новогодишните празници!

прочети още

Възможно забаване на пратки

Възможно забавяне при доставката на пратки в периода 25.11. - 25.12.2019 г.

прочети още

Честит Ден на народните будители!

Екипът на ANTIKO.BG Ви пожелава честит Ден на народните будители!

прочети още

Безплатен бележник "Васил Левски" тази събота и неделя!

Безплатен бележник "Васил Левски" А6 за всяка поръчка над 50 лв., направена на 26 и 27 октомври! Изненадите по случай Деня на народните будители започнаха!

прочети още

Златни бижута - За пръв път на ANTIKO.BG!

Майсторски изработки от Бижутерия "Паладиум"

прочети още

Нови модели портфейли с шевица!

От майсторите Ивелина и Стефан!

прочети още

Комплект "Пръстен - Печат на Цар Калоян"

Първи подаръчен комплект от масивно дърво!

прочети още

Нов уникат: Съкровищница за спомени!

Съкровено и сигурно място за съхранение на предмети, свързани с важните моменти от живота на Вашите деца!

прочети още

Промокод за 15% отстъпка след поръчка над 60 лв. до края на април!

При поръчка на стойност над 60 лв., ще получите 15% отстъпка за следващата Ви поръчка!

прочети още

Подаръчни комплекти от масивно дърво: очаквайте скоро!

Първи снимки на прототипите, асортиментът ни от съкровища се увеличава!

прочети още

Не пропускайте фотоизложба "Аз съм Българка!"

Събитието е в гр. София, 19 март, вторник, 11:00 часа в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий"

прочети още

Нови сребърни уникати през февруари!

Медальон "Розетата от Плиска" и още изненади...

прочети още

АНТИКО.БГ стартира серия фирмени подаръци!

Ние можем да създадем специален продукт по Ваша идея (рекламен сувенир, коледен подарък, плакет), който да носи рекламна полза в дългосрочен план на Вашата фирма, личен бранд, организация, частно събитие или клуб.

прочети още

За новия сребърен уникат!

Представяме Ви един проект на нашия графичнен дизайнер и художник, Гергина Гюлева. Става дума за един наистина неповторим сребърен накит, посветен на нашето богато историческо наследство! Гривна "Печатът на Кубрат"!

прочети още

Доставка до Гърция и Румъния!

Щастливи сме да обявим, че вече доставяне и до Гърция и Румъния!

прочети още

Ножове "Наследство"

Нова луксозна серия майсторски ножове

прочети още

Как да запалим любовта на децата към книгата? Приказка за рибката.

Ивелина Медникарова е председател на Училищното Настоятелство при 8мо СУЕО " А.С.Пушкин" в гр. Варна

прочети още

Награждаването за Световен Конкурс Детска Рисунка 2017 наближава!

Интервю с Пепа Боянова, един от организаторите на събитието и член на Фондация "Малък Зограф"!

прочети още

Пътят към сърцето с Теодора Рачева - Деви

Намираме се в Правец, на едно чудно място, до езерото, където се провежда за втори път в България Международният фестивал Udaya Live

прочети още

Проф. арх. Стефан Стамов за новата си книга "Българско архитектурно наследство"

"Ако нещо ни въздейства, води ни до възхищение, оставя приятна мисъл, докосва ни и оставя следа - то това нещо е красиво!"

прочети още

Тайните на българската средновековна кухня - интервю с културолога Петя Крушева

"Ние не познаваме високата култура на нашето Средновековие, а това е времето, когато се формира нашата народност."

прочети още

Дора Юрукова - майстор на глицеринови сапуни

"Много обичам Копривщица! Тук въздухът искаш да го пиеш, не само да го дишаш."

прочети още

Бел - Ланкастърската система на обучение в България

Как учениците се превръщат в учители - интервю със Светлана Мухова

прочети още

Иван Иванов - майстор дърводелец

"Гаранцията е валидна, докато съм жив…"

прочети още

Валентин Джиговски - пътешественик и фотограф

"Oбичам да прекарвам повече от свободното си време сред природата, като я опознавам, изучавам и се опитвам да прилагам наученото."

прочети още

Последното завръщане на Бенковски в Копривщица

“Ето сега всичко се очаква от вас, Копривщене! Всичко на вас остая!”

прочети още