Гривна - Печатът на Кубрат

  • Марка: Накити
Характеристики
Характеристики

 

Представяме Ви един проект на нашия графичнен дизайнер и художник, Гергина Гюлева. Става дума за един наистина неповторим сребърен накит, посветен на нашето богато историческо наследство! Гривна "Печатът на Кубрат"!

 

Проектът

Кожената гривна се разкроява специално, за да пасне на китката на клиента, а цветът може да се смени, спрямо наличните кожи при майстора в момента на поръчката. Гривната има две позиции за закопчаване. Масивна сребърна плочка ( 22 гр. сребро, проба 925), идваща с маркировка и със сертификат за автентичност от пловдивската бижутерия "Токаш", е захваната за кожената гривна. Плочката изобразява символа от един от трите пръстена - печати, намерени на гроба на Хан Кубрат край с. Малая Перешчепина, близо до град Полтава, днешна Украйна. Символът е гръцка монограма, която може да се разчете като XOYBPATOY, или "на Кубрат". За съжаление, до ден днешен тези пръстени, заедно с останалото съкровище на българския хан, се пазят в Ермитажа в Санкт Петербург, а не на българска територия.

 

Историята

Българският хан Кубрат (605-665 г.), син на Албури Аспар Аскал, произхождал от рода Дуло и е бил вожд на българите уногондури. Бил известен като силна личност, ползваща се голям авторитет сред прабългарските племена. Според някои теории, идеята за българската държавност в ранния си, средновековен вид, най-вероятно се заражда именно при управлението на Кубрат. През 635 г. ханът обединил прабългарите във военно-племенен съюз, наречен Велика България, чиято територия обхващала степите северно от Азовско и Черно море. Преди смъртта си, Кубрат завещал на синовете си да не се разделят, "за да не робуват на друг народ". Три години след смъртта на Кубрат, синовете му не успели да удържат на натиска на хазарите, с които се сражавали по това време, и били принудени да отстъпят (освен Батбаян, който останал до последно да се бори срещу хазарските нападения). От другите четирима - Кубер, Котраг, Алцек и Аспарух, единствено последният, начело на уногондурите, успява да създаде държава, която да съществува и до днес - България!

 

Гривната

 

  • Ширина на гривна: 3 см
  • Дължина на гривна: по поръчка на клиента
  • Цвят на гривна: тъмно кафяв, или по поръчка на клиента
  • Гривната е изработена от естествена кожа
  • Размер на сребърна плочка: 3.3 х 4 см
  • Тегло на сребърна плочка: около 22 гр.
  • Производител на сребърна плочка: Бижутерия "Токаш"
  • Моделът е унисекс
  • Произведено в България

 

Срок за изработка

 

Стандартният срок за изработка е около четири работни седмици. Предлагаме допълнителна възможност за изработка на подаръчна кутия от дърво с персонализация на капака.

 

Бижуто се изработва само по поръчка при 50% авансово плащане.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!