Изгревът на Светлив Образ - Л. Андреева

  • Кат. номер: 4451
15,00 лв.

Непознати страници от историята на Българската национална телевизия можете да разлистите в книгата на доц. Лиляна Андреева - "Изгревът на светлив образ". Книгата е посветена на 50-годишнината на БНТ.

 

 

По думите на доц. Андреева:

" Защо "Светлив образ"? Избрах това заглавие след като прочетох, че в далечната 1902 година учител-пенсионер от Русе изобретил апарат, с който можело, както той пише, "да се предава на далечни разстояния светлив образ в естествени цветове с помощта на електрически ток". Този предтеча на телевизията бе поставил красиво определение на бъдещата електронна картина. Предчувствието му се сбъдна у нас през 1959 година, когато официално беше открита Българска телевизия. На нея посветих почти целия си професионален живот - като журналистка в периода на детството и младостта й, след това като преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като изследовател на телевизионния процес.

 


Тази книга не е академично съчинение. Тя не е пунктуално описание на част от историята на образната медия в България. Събрах и лично преживяно, и спомени за труда на моите колеги. Надявам се читателят да усети необикновеното въодушевление на първите творци, обяснимата им неопитност, грешките и професионалните им достойнства. В "Изгревът на светлив образ" включих интервюта - портрети на четирима от първите директори на телевизията, спомени за творци, които оставиха силни произведения в златния фонд на Българската телевизия. Опитах се да напомня какви бяха предаванията за децата и младежта в зората на телевизионното време у нас, за културно-образо-вателната мисия на малкия екран.

 

 

Има и редове за пътувания с репортажна камера в чужбина. В стилистиката на т. нар. жанрова дифузия си позволих да нахвърля щрихи от лични преживявания, да цитирам документи. В края не поставям точка, а предлагам поглед към настоящето и бъдещето на телевизиите у нас през възгледа на младите, които днес се учат, а утре ще пишат новата история на телевизията. Написаното за детството и младостта на Българска телевизия е в контекста на 60-те и 70-те години на миналия век.

 


Надявам се читателите да си припомнят вечери край екрана на първата и единствена телевизия у нас. А младите да получат представа за трудностите и всеотдайността, за своеобразната стилистика и впечатляващите творчески пробиви в стандартите.
На първите екипи - журналисти, режисьори, оператори, монтажисти, музикални оформители, художници, технически персонал, на живите и на тези, които не са вече сред нас, на младите телевизионни поколения -посвещавам тази книга."

 

Характеристики на книгата:
  • Ширина 14.5 см.
  • Височина 20 см.
  • Мека корица
  • 328 страници
  • Издателство "Симелпрес"
  • Издание 2009 г.
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!