От Мадрас до Копривщица - С. Мухова

  • Кат. номер: 3734
16,00 лв.

Към края на XVIII в. килийната просвета в различни български краища придобива нова организация, когато с училищния живот, в тежките условия на чужда политическа и духовна власт, се заемат не само отделни манастири, църкви, монаси и свешеници, но и местните български общини. Първенците на отделни селища, обединени в т. нар. църковни общини, все по-често започват да се въодушевяват от желанието "да се направи школо" (училище) в тяхното "отечество" - като под думата "отечество" по това време нерядко се разбира родното село или град.

 

През 30-те години на XIX в. понятието "отечество" започва да се използва с ново значение. Заражда се идеята за изграждането на общонародно школо, което да просвети "сичката наша сирота Болгария". В помощ на този стремеж идва една нова образователна система, известна като Бел - Ланкастърска, или взаимоучителна. Нейното пътешествие към българските предели започва в края на XVIII в. от един приют за сираци в Мадрас (днес Ченай, Индия). В продължение на около три десетилетия системата се развива, става популярна и се разпространява на пет континента.

 

По инициатива на някои емигранти от габровски произход, живеещи в Одеса и Букурещ, Бел - Ланкастърската система е въведена в новооткритото Габровско учлище през 1835 г. Идеята на основателите му е това училище да стане общобългарски просветен център, в който да се подготвят ученици от различни български краища. Следващият важен център за разпространяване на нова образователна система е Копривщенското взаимно училище, открито през 1837 г.

 

С изграждането на тези важни средища за новобългарска просвета и подготовка на учители по взаимоучителната система се поставя началото на един нов училищен градеж, който цели да създаде не просто школо за жителите на отделно село или град, а да постави началото на една общобългарска просветна мрежа - единна образователна система, която да буди, вдъхновява и укрепва народностното чувство на българите, да ги обедини и подготви за независим духовен и политически живот.

 

 
Характеристики:
  • Ширина 16 см.
  • Височина 23.5 см.
  • Мека корица
  • 200 страници
  • Издателство "Ефект Адвъртайзинг ООД"
  • Издание 2017 г.
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!