От Мадрас до Копривщица - С. Мухова

 • Кат. номер: 3734
16,00 лв.

Към края на XVIII в. килийната просвета в различни български краища придобива нова организация, когато с училищния живот, в тежките условия на чужда политическа и духовна власт, се заемат не само отделни манастири, църкви, монаси и свешеници, но и местните български общини. Първенците на отделни селища, обединени в т. нар. църковни общини, все по-често започват да се въодушевяват от желанието "да се направи школо" (училище) в тяхното "отечество" - като под думата "отечество" по това време нерядко се разбира родното село или град.

 

През 30-те години на XIX в. понятието "отечество" започва да се използва с ново значение. Заражда се идеята за изграждането на общонародно школо, което да просвети "сичката наша сирота Болгария". В помощ на този стремеж идва една нова образователна система, известна като Бел - Ланкастърска, или взаимоучителна. Нейното пътешествие към българските предели започва в края на XVIII в. от един приют за сираци в Мадрас (днес Ченай, Индия). В продължение на около три десетилетия системата се развива, става популярна и се разпространява на пет континента.

 

По инициатива на някои емигранти от габровски произход, живеещи в Одеса и Букурещ, Бел - Ланкастърската система е въведена в новооткритото Габровско учлище през 1835 г. Идеята на основателите му е това училище да стане общобългарски просветен център, в който да се подготвят ученици от различни български краища. Следващият важен център за разпространяване на нова образователна система е Копривщенското взаимно училище, открито през 1837 г.

 

С изграждането на тези важни средища за новобългарска просвета и подготовка на учители по взаимоучителната система се поставя началото на един нов училищен градеж, който цели да създаде не просто школо за жителите на отделно село или град, а да постави началото на една общобългарска просветна мрежа - единна образователна система, която да буди, вдъхновява и укрепва народностното чувство на българите, да ги обедини и подготви за независим духовен и политически живот.

 

 
Характеристики:
 • Ширина 16 см.
 • Височина 23.5 см.
 • Мека корица
 • 200 страници
 • Издателство "Ефект Адвъртайзинг ООД"
 • Издание 2017 г.
 • Изпращаме пратки в целия ЕС (вижте подробности)
Доставка

ДОСТАВКА ЗА БЪЛГАРИЯ:
ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.50 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
7.50 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 89 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

ДОСТАВКА ЗА ЧУЖБИНА:
Предлагаме доставка на достъпни цени до следните европейски държави благодарение на партньорството ни с EUShipments by InOut :
 
Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Нидерландия, Дания, Белгия, Финландия, Швеция, Португалия, Малта, Люксембург, Литва, Латвия, Естония, Кипър, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Словения, Хърватска, Гърция и Румъния !
 
Цената на доставката до избраната от Вас държава се изчислява автоматично преди завършването на поръчката Ви. Срокът за доставка обикновено е между 2-6 работни дни.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!
Вземи сега, плати по-късно с New Pay
Как работи NewPay?

Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката Ви вместо Вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:

 • Отложено до 30 дни от момента на изпращане на поръчката без оскъпяване. За покупки на стойност до 400 лв.
 • Плащане на 4 вноски. Заплащате 20% от стойността на поръчката си на момента с карта. Останалата сума се разделя на 3 равни месечни вноски без оскъпяване. За покупки на стойност до 1000 лв.
 • Плащане на 6 вноски. Стойността на поръчката се разпределя в 6 равни месечни вноски с оскъпяване. За покупки на стойност до 2000 лв..
Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.