Какво представлява Прабългарският календар?

Какво представлява Прабългарският календар?

14 февруари 2018

Въведение

 

 

Тази кратка статия цели да представи някои интересни факти за календара на нашите предци, който е признат за най-прецизен и древен от учените от ЮНЕСКО през 1976 г. Ще наблегнем основно над структурата на календара и някои негови особености. Важно е да се спомене, че не всички учени, които са се занимавали с реконструкцията на Прабългарския календар, са единодушни спрямо елементите му, като например дали е съществувал действително 60 - годишен цикъл, кой е първият знак от календара - мишката или свинята и тн. В тази връзка, ние ще представим най-популярната версия, с която сме запознати, без претенции, че тя непременно е най-коректна в исторически аспект, тъй като ние самите не сме историци.

 

За поръчка на комплект "Прабългарски календар" можете да използвате този линк: https://www.antiko.bg/prabularski-kalendar.html

 

 

Устройство на Прабългарския календар

 

Прабългарският календар има 364 дни + един 0-лев ден, познат още като "Ени - Алем" и съвпадащ със зимното слънцестоене. При високосна година ("бехти") броят на дните е 364 + два 0-леви дни (респективно "Ени-Алем" и "Ени-Джетем", съвпадащ с лятното слънцестоене). Календарната година има 4 симетрични астрономически точки - зимно слънцестоене, пролетно равноденствие, лятно слънцестоене и есенно равноденствие.

 

Така 364 дни от годината се разделят на 4 х 91 дни (4 сезона/тримесечия), като всеки сезон започва в неделен ден и свършва в съботен ден. Всяко тримесечие започва с месец, съдържащ 31 дни, последвано от два месеца с по 30 дни. Всеки месец ("веш") от годината ("лет") имал следното наименование:алем (първи), тутом (втори), читем (трети), твирем (четвърти), вечем (пети), шехтем (шести), сетем (седми), есем (осми), девем (девети), елем (десети), елнем (единадесети), елтем (дванадесети).

 

364 е наречено "Златното" или "Чепатото число" заради неговата уникалност. 364 е едновременно кратно на числата 2 (бр. полугодия), 4 (бр. сезони), 7 (бр. дни от седмицата), 13 (бр. седмици в един сезон), 91 (бр. дни в един сезон). Календарът е устроен така, че независимо от годината, всяка дата съвпада винаги с един и същ ден от седмицата.

 

Цикличност при Прабългарския календар

 

Прабългарският календар се основава на 12 - годишни цикли, свързани с движението на Юпитер около Слънцето (11, 86 земни години). Всяка година от този цикъл се характеризира с животински знак от Прабългарския зодиак в следния ред: Мишка (Сомор), Вол (Шегор), Барс (Паръс), Заек (Дван), Вер (Змей, Дракон), Змия (Дилом), Кон (Имен), Овен (Теку), Маймуна (Бечин), Петел (Тох), Куче (Етх), Свиня (Докс). Респективно, всяко животно символизира и по един от месеците в годината (алем, тутом, читем, твирем, вечем, шехтем, сетем, есем, девем, елем, елнем, елтем) и е свързано с определено съзвездие. Ето и някои характеристики, които се свързват с природата на всяко едно от тези животни:

 

- Мишка: недоверчивост, богато въображение, нежност, сантименталност, обаятелност

- Вол: сдържаност, уравновесеност, спокойствие, непримиримост, властност, преданост

- Барс: избухливост, непокорство, безрасъдство, страстност, бурност, склонност към риск

- Заек: талантливост, честолюбие, сантименталност, меланхоличност, добър късмет

- Вер: активност, енергичност, широка скроеност, силна воля, хармоничност, баланс

- Змия: силна интуиция, мъдрост, дълбока мисъл, отдаденост, решителност

- Кон: представителност, показност, сръчност, самоувереност, гордост, избухливост,

- Овен: елегантност, артистичност, капризност, нерешителност, силна интуиция

- Маймуна: объркан характер, интелект, образованост, дипломатичност, хитрост, чувство за хумор

- Петел: самолюбие, откровеност, прямота, недоверчивост, предприемчивост

- Куче: сдържаност, упоритост, самокритика, благородност, скромност

- Свиня: добронамереност, добросъвестност, упоритост, инатливост, дълго обмислящ своите решения

 

Род и стихии според календара

 

Интересен факт относно циклите на Прабългарския календар е, че те имат родове (мъжки и женски) и са под влиянието на различни природни стихии (вода, огън, земя, дърво, метал). Тези стихии са обвързани с определени цветове: вода - черно, огън - червено, земя - жълто , дърво - синьо, метал - бяло и се редуват в тази последователност.

 

За да покажем това нагледно, ще изброим последните пет изминали 12 - годишни цикъла:

 

1947 - 1958 вкл. - вода - черно

1959 - 1970 вкл. - огън - червено

1971 - 1982 вкл. земя - жълто

1983 - 1994 вкл. дърво - синьо

1995 - 2006 вкл. метал - бяло

 

Всеки 12 - годишен цикъл има род - мъжки или женски, като те се сменят на всеки цикъл. По този начин, използвайки примера от по-горе, определяме родовете за последните пет пълни 12- годишни цикли:

 

1947 - 1958 вкл. - вода - черно - мъжки

1959 - 1970 вкл. - огън - червено - женски

1971 - 1982 вкл. земя - жълто - мъжки

1983 - 1994 вкл. дърво - синьо - женски

1995 - 2006 вкл. метал - бяло - мъжки

 

Следвайки тази логика, ние се намираме в цикъла 2007 - 2018, и по-точно, в последната му година. Той следва да е под влиянието на елемента вода и цвета черно. Пет 12 - годишни цикъла се групират в един 60 - годишен цикъл, който също има род (мъжки, женски), който се мени като при 12- годишния цикъл.

 

Последните три завършени цикъла са били както следва:

 

1827 - 1886 вкл. - мъжки

1887 - 1946 вкл. - женски

1947 - 2006 вкл. - мъжки

 

Ако един 60 - годишен цикъл има три мъжки и два женски дванадест годишни цикъла, то следващият 60 - годишен цикъл ще има три женски и да мъжки цикъла. По този начин се получава един балансиран 120 - годишен цикъл.

 

 

Заключение

 

Това са само малка част от особеностите на Прабългарския календар. Ако имате знания и допълнителна информация относно календара, която искате да споделите, ще се радваме, ако го направите - или на info@antikobg.com, или на нашата Facebook страница www.facebook.com/ANTIKO.SHOP.

Колко време отнема изработката?

прочети още

Щастливи сме да обявим, че вече доставяне и до Гърция и Румъния!

прочети още

Нова луксозна серия майсторски ножове

прочети още

Ивелина Медникарова е председател на Училищното Настоятелство при 8мо СУЕО " А.С.Пушкин" в гр. Варна

прочети още

Интервю с Пепа Боянова, един от организаторите на събитието и член на Фондация "Малък Зограф"!

прочети още

Намираме се в Правец, на едно чудно място, до езерото, където се провежда за втори път в България Международният фестивал Udaya Live

прочети още

"Ако нещо ни въздейства, води ни до възхищение, оставя приятна мисъл, докосва ни и оставя следа - то това нещо е красиво!"

прочети още

"Ние не познаваме високата култура на нашето Средновековие, а това е времето, когато се формира нашата народност."

прочети още

"Много обичам Копривщица! Тук въздухът искаш да го пиеш, не само да го дишаш."

прочети още

Как учениците се превръщат в учители - интервю със Светлана Мухова

прочети още

"Вълната е по-лека от памука."

прочети още

"Гаранцията е валидна, докато съм жив…"

прочети още

"Oбичам да прекарвам повече от свободното си време сред природата, като я опознавам, изучавам и се опитвам да прилагам наученото."

прочети още

“Ето сега всичко се очаква от вас, Копривщене! Всичко на вас остая!”

прочети още