За Архитектурата на Копривщица - Я. Стоичков

  • Кат. номер: 3739
15,00 лв.

Копривщица е популярна в България и сред туристи от други страни с нейната величава история и неповторима възрожденска архитектура. Под натиска на османското нашествие будно българско население от Търново, Етрополе, Самоков и др. селища се заселва в подножието на върховете Богдан и Буная, сред малка живописна котловина в горното поречие на река Тополка, заобиколена от вековни гори. Така възниква Копривщица, запазена през османското иго като едно от най-напредничавите селища с патриотично съзнание.

 

Отначало живота на преселниците е свързан с развитието на натуралното стопанство. Жилищните сгради, опростени по отношение на плановото и обемно пространственото си решение, задоволяват ечачентарните нужди на прокудените от родните си огнища българи. След опожаряването на Копривщица от поробителите през 1809 г. настъпилите промени в икономиката на Османската империя създават добри условия за развитието на поминъка на копривщенското население. През ранното Възраждане животновъдството е основа за процъфтяването на някои занаяти (предимно на абаджийството) и за развитието на търговията с най-близките големи градове - Пловдив, Одрин, Истанбул, както и с по-далечни земи - Египет и Мала Азия.

 

Тези промени се отразяват върху бита и душевността на замогналия се материално копривщенец. Разнообразните изисквания и желания на стопанина насочват майстора-строител към нови творчески търсения в областта на архитектурата, която се развива от примитивните и скромни форми на дървената къща от XVIII век, към обогатеното планово и обемно пространствено решение на копривщенската възрожденска къща.

 

За по-малко от 70-80 години развитието на копривщенската архитектура отбелязва подчертан разцвет. Едновременно с изграждането на изискани жилищни сгради се променя и архитектурно-градоустройствения облик на селището, развива се уличната мрежа, очертават се мегдани и кръстовища, изграждат се обществени и култови сгради, чешми и мостове, разнообразява се силуетът на селището.

 

С този труд се цели да се проследи развитието на копривщенската архитектура и градоустройство, да се свърже и обясни това развитие с ролята на традицията и с новите творчески търсения на възрожденските майстори-строители, да се посочи значението и мястото на копривщенската архитектура в историята на българската национална култура.

 

 

Характеристики на книгата:
  • Ширина 20 см.
  • Височина 20 см.
  • Мека корица
  • 212 страници
  • Издателство "Симелпрес"
  • Издание 2014 г.
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!