Медальон - Розета от Плиска - 50 мм Уникат - Сребро с Проба 925

 • Марка: Накити
315,00 лв. 295,00 лв.
 

 

За бижуто:

 

 • Диаметър: 5 см
 • Дължина на лъчите от центъра на кръга: 1.6 см
 • Широчина на лъчите: 1.3 см (в широка част), 0.7 см (в тясна част)
 • Разстояние между лъчите: около 0.7 см
 • Грамаж на среброто: приблизително 14 г.
 • Връзка с регулираща се дължина до 60 см
 • Прецизна лазерна технология при изработката
 • Дървена кутийка, гравирана с Розетата от Плиска
 • Малък свитък с информация за Розетата
 • Сребро Проба 925
 • Произведено в България от бижутерия "Токаш"

 

 

Бижуто се изработва само по поръчка при 50% авансово плащане. Изработката на това бижу отнема 2-3 работни седмици.

Възможност за поръчка без връзка или заедно с връзка (с 2 или 4 сребърни мъниста). Цената на връзка с 2 сребърни мъниста: 30 лв. , с 4 сребърни мъниста - 55 лв.

 

 

За вдъхновението:

 

Представяме Ви новия проект на нашия графичен дизайнер и художник, Гергина Гюлева (автор на комплект "Прабългарски календар"), този път по добре познат мотив! Сребърен медальон "Розетата от Плиска"!

 

Медальонът е изработен изцяло от сребро с проба 925. Диаметърът му е 5 см. За окачване около врата избрахме стилна връзка със сребърни мъниста (по избор), чиято дължина може да се регулира (до 60 см), за да пасне на всеки. Медальонът е изработен чрез лазерна гравюра. Моделът е подходящ за носене от жени, мъже, както и деца.

  

Един от най-известните символи, останали от времената на древните българи, е Розетата от Плиска! Тя бива открита при археологически разкопки от проф. Станчо Ваклинов в дворцовия квартал на Плиска през 1961 г.

 

Оригиналната Розета е от бронз, с диаметър 38 мм, а на всеки от седемте си лъча има гравирани по два древни рунически знака. Предполага се, че това руническо писмо е използвано от прабългарите до X век, паралелно с кирилицата. Някои  учени предполагат, че руните са с тюркски произход, а според една алтернативна теза на автора и икономист Петър Добрев те са свързани с памиро-исъкското писмо. До момента са открити 50 различни руни, но все още няма задоволителен резултат от опитите да се дешифрират.

 


В центъра на Розетата е добре познатият древен български знак IYI, за който също се предполага, че е изписан с прабългарски руни. Знакът може да се открие върху крепостни стени и керемиди в Плиска, Преслав, Силистра, Равна, Бяла, както и върху амулети, съдове, върху скали и пр. Самото значение на знака е обект на различни тълкувания, включително, че олицетворявало бог Тангра, че представлявало свещеното за прабългарите число 7, че било знак на рода Дуло и т.н. Каквато и да е била истинската роля и значение на този древен символ, факт е, че той се е запечатал в съзнанието на българите и все още живее в родовата ни памет.

 

 

За изработката:
 • Бижутата на "Токаш" се правят изцяло от фирмата - от рисунката, през проектирането и опитните серии, до полирането. Контролирането на всеки процес, всички материали, всеки дребен детайл от производствения цикъл, дава възможност на бижутерията да предостави високо качество при крайните си продукти.
Доставка

ИЗПРАЩАМЕ ВСЯКА ПРАТКА С ОПЦИЯ "ПРЕГЛЕД/ТЕСТ НА МЯСТО" И ВРЪЩАНЕ ЗА НАША СМЕТКА!

Цената на доставката на нашите продукти е фиксирана на:

4.00 лв. до офис на куриерска фирма "Спиди"
5.00 лв. до адрес с куриерска фирма "Спиди.

ЗА ПОРЪЧКИ НА ОБЩА СТОЙНОСТ НАД 80 ЛВ. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ С КУРИЕРСКА ФИРМА СПИДИ.

Подобни съкровища

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!